’s Werelds allereerste hennepbrug
Afgelopen maand werd in Eindhoven de eerste brug van hennep officieel geopend voor publiek. Studenten van o.a. TU Delft, TU Eindhoven en de ROC’s uit de regio Eindhoven hebben de brug ontwikkeld samen met een groot aantal kennisinstellingen en bedrijven. Hoe maak je een brug van hennep? Is dat wel stevig genoeg en wat zijn de voordelen? Bekijk de video en lees alles over de allereerste brug van hennep ter wereld!
Hennepvezels
In de auto-industrie wordt de afgelopen jaren al gewerkt met natuurvezels zoals hennep en vlas. In vergelijking met bijvoorbeeld glasvezels hebben deze natuurvezels veel positieve eigenschappen: ze zijn lager in gewicht, absorberen trillingen en dempen geluid. Maar de natuurlijke vezels worden nog steeds gemengd met harsen of plastics op basis van fossiele grondstoffen. Dat was de grote uitdaging die met deze brug van hennep is aangegaan. Niet alleen gebruikmaken van natuurlijke vezels, maar ook een 100% biobased hars of plastic zodat de constructie uiteindelijk ook weer gerecycled kan worden.
’s Werelds allereerste hennepbrug
Het is volgens TU Eindhoven de eerste voetgangersbrug ter wereld die helemaal uit natuurlijk biocomposiet bestaat. De brug is 14 meter lang en is gemaakt op basis van hennep- en vlasvezels. Projectleider en onderzoeker Rijk Blok vertelt “Nooit eerder ging het om een dragende constructie volledig van biomaterialen”. De doorbuiging van de constructie zal een jaar lang met behulp van achtentwintig sensoren in de gaten gehouden worden. Er wordt gelet op wat vocht, temperatuur en UV-licht met de draagconstructie en het biocomposiet doet. Volgens de ingenieur zal vocht de grootste uitdaging zijn. “Maar ook bestaande bruggen zijn niet gemaakt voor de eeuwigheid, ook aan zo’n reguliere brug als de Merwedebrug zit een levensduur.”
De eerste test
De eerste test is al gedaan: “We hebben de brug belast tot vijfhonderd kilo per vierkante meter zoals de norm voorschrijft. En de constructie bleek sterk genoeg”, zegt Blok. Met ’maar’ 1500 kilo weegt de brug van hennep vier keer minder dan een gewone brug. Ook over het ontwerp van de loopbrug is nagedacht. Het bio-based karakter van de brug komt tot uitdrukking in de vloeiende vorm van de hoofdligger en in de waaiervormige balustraden die doen denken aan grashalmen.
Waarom hennep?
Er is niet voor niets gekozen voor de hennepplant “Die staat erg eenzijdig bekend, maar als zeevarende natie kennen we henneptouw al heel lang. De plant heeft hele sterke vezels.” Dit is een ideaal materiaal om de veertien meter lange brug zo stevig mogelijk te maken. “Er zijn wel eerder bouwprojecten geweest met biomaterialen, maar nooit eerder ging het om een dragende constructie volledig van biomaterialen”, aldus Blok. De nieuwe Emmense dierentuin Wildlands claimde eerder een wereldprimeur te hebben met de klapbrug die geheel gemaakt is van biomaterialen, maar hierbij gaat het om gerecycled PET-schuim.
Hoe maak je een brug van hennep?
“Alle materialen zijn honderd procent biologisch; de ’ingrediënten’ van het biocomposiet zijn biovezel, biohars en bioschuim. Met uitzondering van de stalen bouten. Er zijn al wel een paar andere biobruggen in ons land, maar die zijn slechts gedeeltelijk biologisch” vertelt de projectleider. De vezels werden om een kern van biologisch PLA-schuim (polymelkzuur) geplakt. Dit is een milieuvriendelijk alternatief voor polystereen kunststof. Vervolgens is met behulp van een vacuüm een biohars in de vezelpakketten gezogen. Deze hars verhardt, waardoor de vezels nog meer met elkaar verbinden. Na het uitharden leverde dit een zeer sterke brug van hennep op.
Brug van hennep de toekomst?
De hennepbrug is ook een uitkomst voor de studenten van de TU Eindhoven, ze kunnen voortaan via de nieuwe voetgangersbrug dat over de rivier de Dommel ligt naar de universiteit lopen. Het is de bedoeling dat de ‘biobrug’ een jaar lang blijft liggen. Met dit experiment hopen de initiatiefnemers veel te leren over het gedrag van het biocomposiet op de langere termijn en de potentie als duurzaam alternatief voor bestaande milieubelastende constructiematerialen.
“Met het gebruik van biocomposiet in constructies verminderen we onze afhankelijkheid van eindige fossiele grondstoffen en komen we een stap dichterbij de circulaire economie waarbij producten en grondstoffen hergebruikt worden”, aldus Blok. “Op termijn verwacht ik dat we zulke materialen ook steeds meer in gebouwen gaan zien”. Een dergelijke brug van hennep is economisch nog niet vergelijkbaar met een gewone brug. Biohars is op dit moment nog erg duur, vanwege de geringe vraag is het nog geen massaproduct. Bij massaproductie zal de prijs zeker dalen en zullen we zulke biologische materialen steeds meer in gebouwen terug gaan zien.
bron:
http://nos.nl/
http://www.omroepbrabant.nl/
https://www.tue.nl/
http://www.sparkcampus.nl/
Lees hier alle andere artikelen in de categorie toepassingen:
Toepassingen van hennep en innovatie
Biokatoen en duurzame kleding van hennep
Natuurlijke hondenshampoo met hennep?
Hennep in jeugdprogramma Klokhuis
Auto van hennep de toekomst?
Velomobiel van hennep
Henneptegel beschermt gras op festivals
Skûtsjesilen met hennep
De eerste elektrische hennep scooter
Huis van hennep en kalk bouwen doe je zo
Hennepvliegtuig crowdfunding project