Hennep in jeugdprogramma Klokhuis
Hennep is een oud en nuttig gewas. Je kunt er van alles mee maken. Van schoenen tot autodeuren. Presentator Maurice Lede legt uit waarom hennep zo sterk is en gaat naar een hennepboer om te zien hoe het gewas geteeld en verwerkt wordt.
Hennepzaad zaaien
Hennep wordt gezaaid in april en mei. Hennepplanten worden heel dicht bij elkaar geplant, zo’n 120 planten per vierkante meter. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de planten vooral uit lange stengels bestaan zodat het makkelijk verwerkt kan worden. Hennep groeit ontzettend snel, wel zo’n 3 tot 4 meter in slechts 100 dagen. Omdat de plant zo sterk is zijn bestrijdingsmiddelen en pesticiden niet nodig. Hennep heeft vooral vocht en warmte nodig.
De hennepoogst
De hennepstengels werden geoogst in augustus en september. Hennepvezels zijn de sterkste natuurlijke vezels op aarde, een speciale machine met vlijmscherpe messen snijdt de stengel aan de onderkant af. Vervolgens worden de planten de machine in gesleurd. De stengels worden in stukken van 60 cm gesneden en aan de achterkant van de machine weer het land op geworpen. Er ontstaat een dijkje van hennep dat een paar weken op het land blijft liggen en af en toe wordt gekeerd. Doordat de hennep vochtig wordt gaat het roten. Roten is een proces waarbij het lijmlaagje tussen de bast en het houtgedeelte van de stengel wordt afgebroken door bacteriën en daardoor makkelijker van elkaar zijn los te krijgen. Vervolgens wordt met een machine de hennep van het land opgezogen en in grote balen geperst.
Hennep verwerken
De balen hennep worden vervolgens verder verwerkt. Allereerst wordt het met een machine gehamerd. Met de hamer (of breker) worden de bastvezels en de binnenste houtkern geslagen zodat ze van elkaar los raken. Vervolgens wordt met een andere machine de hennep nog eens geslagen zodat de houtvezels verder los komen. Dit proces was vroeger in principe hetzelfde en wordt ook wel rebelen genoemd. Vervolgens gaat het de trommelzeef in, dit is een trommel met gaten die ronddraait. Door het draaien raakt het hout los van de barst en valt door de gaten. Na het verwerken met de trommelzeef is 92% van het hout eruit. Daarna komt het hekelen, een hekel is een soort borstel (of kam) waar de vezels overheen worden getrokken zodat de laatste stukjes hout worden verwijderd. De vezels worden tenslotte in balen geperst en in een volgende machine platgestampt en tot een dikke rol geperst. De rollen gaan naar de autofabrikant die er deurpanelen van maakt.
Om alle hennep zo efficiënt mogelijk te gebruiken worden er naast de deurpanelen nog veel meer producten gemaakt van de restmaterialen. Zo kunnen de hennepzaden gebruikt worden als voeding voor mens en dier. Uit de hennepzaden kan ook hennepzaadolie geperst worden die op verschillende manieren gebruikt kan worden of verder worden verwerkt. De houtsnippers kunnen gebruikt worden als bodembedekking voor dieren zoals bijvoorbeeld voor in de paardenstal of het konijnenhok. Zelfs het stof wat vrij komt bij de verwerking van hennep kan worden gebruikt. Het wordt afgezogen en uitgezeefd in 3 verschillende groottes. De korte vezels worden gebruikt in de papierindustrie, het meel kan worden verwerkt in kweekaarde en het fijne hout wordt samengeperst tot korrels voor in de kattenbak.
Klik hier voor de video Hennep in jeugdprogramma Klokhuis
Lees hier alle andere artikelen in de categorie toepassingen:
Toepassingen van vezelhennep en innovatie
Biokatoen en duurzame kleding van vezelhennep
Natuurlijke hondenshampoo met hennepolie?
Auto van vezelhennep de toekomst?
Velomobiel van vezelhennep
Brug van hennepvezels
Henneptegel beschermt gras op festivals
Skûtsjesilen met vezelhennep
De eerste elektrische hennepscooter
Huis van hennepvezels en kalk bouwen doe je zo
Hennepvliegtuig crowdfunding project