Duurzame festivals dankzij henneptegel die het gras beschermt
Vanaf deze zomer kan het zomaar zo zijn dat je bij een festival staat te dansen op hennep. Volgens Rob van Haren (lector Transitie Bio-Economie) van de Hanzehogeschool, uitvinder van de henneptegel, ligt in de henneptegel namelijk de oplossing voor het normaal gesproken kapot getrapte grasveld na een festival of evenement. Een steeds vaker voorkomende reden voor eigenaren om een festival op hun terrein af te wijzen. En zonder festivals wordt het wel een hele saaie bedoening! Lees meer over de henneptegel en hoe festivals in Nederland steeds duurzamer worden.
Nederlandse festivals worden steeds duurzamer
Steeds vaker wordt er creatief nagedacht over duurzaamheid op festivals. Zoals een beker met statiegeld of een dopper fles om het plastic verbruik tegen te gaan, een asbakje dat je kunt afsluiten en in je broekzak kunt bewaren om weggegooide peuken op het terrein te verminderen, en waterkranen waar je gewoon je bekertje mag vullen zodat je niet elke keer een nieuw flesje hoeft te kopen.
Op festivals springen en dansen er vaak duizenden mensen op het gras op de muziek die uit de boxen schalt. Het grasveld overleeft dat over het algemeen niet goed, het wordt vertrapt en van het veld blijft een slagveld over met de noodzaak het op zijn minst opnieuw te moeten inzaaien. De gedachte achter de tegel is het beschermen van het milieu, namelijk het grasveld. Maar ook het verbeteren van het gras nadien en het toevoegen van organisch materiaal.
De tegel bestaat uit hennep, maiszetmeel, mineralen, meststoffen en graszaadsoorten. De gebruikte materialen zijn allemaal regionale producten van eigen Nederlandse bodem wat de ecologische voetafdruk ten goede komt. De henneptegel moet dus eigenlijk het lokale milieu redden dat door festivalgangers behoorlijk in de verdrukking komt. Na 4 tot 6 weken zullen de tegels vergaan en zullen zo een vruchtbare bodem achterlaten die het grasveld in ere herstelt en verbetert.
Met dit project komen er verschillende gebieden samen die aan de ontwikkeling van de tegel werken. Het initiatief is namelijk een samenbrengen van kunst, ecologie, innovatie en duurzaamheid. Met als profiteurs, de festivalbezoekers en organisatoren. Deze zomer is de try-out periode voor de tegel.
Hennep de wereld in!
Dat hennep een veelzijdige grondstof is raakt steeds meer bekend. Zo wordt hennep al gebruikt voor duurzame kleding, maar bijvoorbeeld ook in zeep en als thee. Vanaf deze zomer geeft hennep dus een volgende positieve bijdrage aan de wereld. En zal het wellicht in de toekomst niet meer weg te denken zijn bij festivals (over de hele wereld). Hennep de wereld in, om te beginnen in Nederland!
Lees hier alle andere artikelen in de categorie toepassingen:
Toepassingen van hennep en innovatie
Biokatoen en duurzame kleding van hennep
Natuurlijke hondenshampoo met hennep?
Hennep in jeugdprogramma Klokhuis
Auto van hennep de toekomst?
Velomobiel van hennep
Brug van hennep
Skûtsjesilen met hennep
De eerste elektrische hennep scooter
Huis van hennep en kalk bouwen doe je zo
Hennepvliegtuig crowdfunding project