De overheid heeft plannen om de vezelhennepteelt te herzien. Het wordt daarmee boeren erg moeilijk gemaakt om in Nederland nog hennep te blijven telen. De afgelopen jaren zijn er juist veel investeringen gedaan om de duurzame hennepindustrie te professionalisen. De Teelt van vezelhennep wordt erg bedreigd door het nieuwe landbouwbeleid. Wat is er precies aan de hand?
Vergroeningssubsidie stopgezet in 2023
In de omgeving van Oude Pekela wordt al vele jaren vezelhennep verbouwd en verwerkt door de agrarische bedrijven Dun Agro en Hempflax. Ze zijn de grootste henneptelers van ons land, maar voor hoelang nog? In 2023 wil het ministerie van Landbouw de vergroeningssubsidie van 150 euro per hectare stopzetten. Verder komt daar nog een regel bij, de gewassen dienen voortaan voor 1 oktober van het land te zijn gehaald.
In de praktijk is dit niet haalbaar, na het maaien moeten de hennepplanten namelijk op het land liggen zodat de vezels los komen van de stam. Vervolgens wordt in oktober de hennep van het land gehaald. Niet alleen voor de vezels wordt hennep geteeld, maar ook voor de zaden. Wanneer de hennep voor het zaad wordt geteeld, wordt er zelfs pas in oktober gemaaid. Het zaad is namelijk pas in oktober rijp. Met de nieuwe maatrgelen dreigen er nu boetes van 20.000 euro als de hennep na 1 oktober nog niet van het land is verwijderd. Verantwoordelijk voor de nieuwe landbouwregels is de Groningse minister van landbouw Henk Staghouwer.
Hennep is een duurzaam gewas
Voor de duidelijkheid, we hebben het hier niet over het kweken van wiet en het aankomende wietexperiment, maar over de legale hennepvezelteelt. Lees meer over de verschillen tussen hennep en wiet. Hennep is aangemerkt als een ‘vergroeningsgewas’ volgens de huidige GLB regels (Gemeenschappelijk Landbouw Beleid van Europa). Hennep heeft namelijk geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen modig, en is goed voor de bodem.
Teelt van vezelhennep ernstig bedreigd
De teelt van Vezelhennep wordt nu ernstig bedreigd door het nieuwe landbouwbeleid. Hennepteler Dun Agro snapt niks van de nieuwe maatregelen in de landbouwsector. Hij is al jaren één van de grote voorvechters van vezelhennep. ‘Hennep is een ontzettend duurzaam gewas, het neemt veel CO2 op en het verbetert de bodem. Ook de producten die we van hennep maken zijn zeer duurzaam, zoals isolatiemateriaal en zelfs CO2 neutrale woningen. Hennep past dan ook volledig in alle overheidsdoelstellingen wat betreft klimaat, circulariteit en de bio-based economie.’ Aldus Albert Dun van Dun Agro. Materialen uit hennep hebben een fantastische kans om CO2 langdurig op te slaan. ‘Maar het lijkt alsof het ministerie van LNV al deze milieuvoordelen niet meeweegt in het nieuwe beleid.’
Burgemeester van Pekela
Er is al veel geïnvesteerd in de teelt van vezelhennep, maar binnen de landbouw is het nog altijd een kleine speler. In Nederland wordt er zo’n 2000 hectare hennep verbouwd, wat in het niet valt tegenover bijvoorbeeld graan met ongeveer 180.000 hectare. Dun Agro vermoed dat het ministerie daarom geen aandacht heeft voor de hennepsector. Samen met Jaap Kuin, de burgemeester van Pekela, hoopt Dun Agro dat de regels van tafel gaan. De burgemeester zal om de vezelhennepteelt in Pekela en omstreken te behouden proberen te lobbyen in Den Haag.