Geschiedenis van hennep & cannabis
Hoe staat het nu eigenlijk met de geschiedenis van hennep en wiet? Welke geschiedenis gaat er vooraf aan de hennep van tegenwoordig? Wat werd ermee gedaan en hoe bekend was het? De geschiedenis van hennep, laten we eens een kijkje nemen hoe hennep geschiedkundig ‘bekend’ staat.
Relatie tussen de mens en de hennepplant
Hennep bestaat al heel lang en komt wijdverspreid over de wereld voor. Het is mogelijk dat de relatie tussen de mens en de hennepplant al zeker 10.000 jaar oud is. In vele culturen komen legendes en vertellingen voor, en de archeologische ontdekkingen verwijzen naar het gebruik van hennep als vezel tot zeker zover als 4000 v. Chr.
Hennep en archeologie
Er wordt van uitgegaan dat de oorsprong van cannabis ligt in Centraal-Azië. Zeer waarschijnlijk doordat de Scythen, een woest ruitervolk van de Oost-Europese steppen die minstens duizend jaar voor Christus leefden, de cannabis verspreid hebben op hun ruitertochten richting het westen. Zij brachten belangrijke handelsroutes tot stand tussen Europa en het Midden-Oosten. Er zijn archeologische opgravingen bekend van Scythische ingevroren grafkamers waar ze onder andere houtskool, vuurroosters, vilten dekens etcetera, aantroffen met overblijfselen van cannabiszaad en –bladeren.
In Duitsland zijn op archeologische plaatsen het gebruik van hennepzaad als voedsel teruggevonden daterend uit 500 v. Chr. Een oude urn is in Berlijn gevonden met restanten van hennep erin wat het gebruik van hennep in Europa aantoont.
Hennep is ook in China bij opgravingen gevonden. Er zijn daar graven aangetroffen van 2400 tot 2800 jaar oud, waarin cannabis is gevonden. Één van die graven bevatte ongeveer één kilo hennep. En een andere liet zo’n 13 planten zien rond de één meter lengte, die als een soort lijkwade over het lichaam van de dode geplaatst waren. Doordat de planten in zijn geheel werden aangetroffen geeft het een indicatie dat ze daar in de omgeving geteeld zijn geweest. In plaats van dat hennep geïmporteerd werd via handel over de zijderoute, wat tot die tijd verondersteld werd.
Een Indiaas verhaal over ‘het roeren van de oceaan van melk’
Voor de wereld begon werden de goden bedreigd door demonen. De goden vroegen hulp aan Vishnu die hen voorschreef een soort nectar te maken die hun onsterfelijkheid zou geven, de ‘amrita’. Hiervoor moesten ze in de oceaan van melk roeren, waarin die nectar diep verscholen lag. Alleen met behulp van de demonen zou dit mogelijk zijn, omdat de nectar zo diep lag. Na dit roeren probeerden de demonen ook de macht te krijgen en hun deel wat afgesproken was op te eisen, maar dit werd voorkomen door Vishnu. Cannabis kreeg de naam Vijaja, welke ‘victorie’ betekent, vanwege de overwinning door de Goden. Hierdoor gelooft men in India dat deze plant der Goden bovennatuurlijke krachten geeft.
De geschiedenis van hennep in geschriften
De eerste gevonden geschreven vertellingen dateren hoogstwaarschijnlijk uit 2000 tot zo’n 1400 voor Christus, genaamd de Veda’s uit India: de oudste en heiligste Hindoe geschriften. Volgens de Veda’s was hennep één van de 5 heilige planten en leefde er een beschermengel in zijn bladeren. Het was één van de ‘Goddelijke nectars’, in staat alles te geven, van een goede gezondheid tot een lang leven en Goddelijke ingevingen. Shiva is de Hindoestaanse God die vaak is geassocieerd met hennep. Ook in de Griekse en Romeinse mythologie kwam hennep veelvuldig voor. De Griek Herodotus beschrijft verhalen over het gebruik van het zaad bij de Scythen. Vezelbeschrijvingen voor het gebruik van hennep komen uit onder andere Romeinse teksten.
De geschiedenis van hennep als hallucinogeen
In elke gemeenschap waar hennep is ontdekt, werden ook meestal de 5 gebruiksvormen van hennep ontdekt: hennep als vezel, het persen van hennepolie, het gebruik van hennepzaden als voedsel, voor de medicinale werking, en als ‘drug’ voor zijn hallucinogene aspect.
Bij de Scythen schijnen de zaden gebruikt te zijn in een soort zweethut om er hallucinogene effecten te benutten. De Griek ‘Herodotus’ omschrijft hun gebruik als volgt: “Ze maken een tent door drie stokken in de grond te steken en daarover vilten dekens te leggen, zodat er geen gaatje overblijft. In de tent wordt een schaal geplaatst met daarin gloeiende stenen en op die stenen wordt hennepzaad geworpen. Dit begint enorm te roken en verspreid een bepaalde walm waar een Grieks stoombad niks bij is… De uitgelaten Scythen springen rond van plezier..”
Hasj, de hars van de hennepplant, werd al sinds vroege tijden gebruikt in het Midden-Oosten. Deze werd dan gerookt middels een pijp wat als ontspanning werd gedaan, voor het plezier.
De geschiedenis van cannabis als medicijn
Hennep in de geschiedenis komt ook als medicijn naar voren. Als medicinale plant werd hij al vroeg in de tijd gebruikt, 5000 jaar geleden werd dit vermeld door de Chinese keizer-botanicus Shen-nung. Zo’n 1000 jaar geleden gebruikten de Grieken en Romeinen de plant als medicijn bij bijvoorbeeld het verbeteren van de spijsvertering, als middel tegen oorpijn en bij de menstruatie. In Europa tijdens de Middeleeuwen was het een bekend medicijn, het schijnt toen niet gebruikt te zijn als hallucinogene plant.
George Washington, de eerste president van Amerika, groeide hennep in zijn eigen tuin. Hij was president van 1789 tot 1797 en was op de hoogte van de medicinale eigenschappen van deze plant. Net als de lijfarts van koningin Victoria dit ook was. Hij schreef deze plant voor aan haar om menstruatiepijnen te verlichten, maar ook bij hoest, hoofdpijn en astma.
Tot 1937 kwam Cannabis nog op de lijst van geneesmiddelen in Amerika voor, voor het werd verboden op grond van dat het zou leiden tot moord en krankzinnigheid. Het was een tijd van veel anti-hennepcampagnes, waar de propagandavideo Hemp for Victory uit 1942 een uitzondering op is. Tegenwoordig zijn er ook velen bekend met een geneeskrachtige werking en wordt het onder andere als pijnbestrijding weleens ingezet bij aandoeningen, maar ook de olie geeft een geneeskrachtige werking op de huid bij de ziekte neurodermitis.
Nederland is het eerste land dat medicinale cannabis gelegaliseerd laat voorschrijven bij bepaalde aandoeningen. Deze cannabis kan op doktersrecept verkregen worden via een apotheek, wat mogelijk is sinds 2003. Sinds 2000 bestaat het zogenaamde Bureau Medicinale Cannabis (BMC).
Kortom, de geschiedenis van hennep, komt in de wereld veelvuldig voor op verschillende vlakken: van vezelgebruik voor kleding en gebruiksvoorwerpen, als hallucinogeen, tot voedsel en medicijn. Bezongen van de Indiase Veda’s tot aan Doe Maar!