Hemp for Victory video gemaakt door student Bas Mahieu
Met een knipoog naar de originele Hemp for Victory video uit 1942 maakte de Belgische student Bas Mahieu zijn eigen informatieve versie. Bas maakte de video voor een schoolproject omdat er veel miscommunicatie is over hennep. Ken jij alle feiten over hennep uit deze infographic? Lees meer en bekijk de video’s van Bas en de originele uit 1942.
De video van Bas Mahieu laat zien dat hennep al duizenden jaren verbouwd wordt. Vanaf de jaren 20 in de vorige eeuw werd hennep steeds meer in een donker daglicht geplaatst en voor het eerst verboden in de VS. Een verbod dat de rest van de wereld al snel zou overnemen. Ruim 70 jaar later werd vezelhennep in Nederland, België en de meeste andere Europese landen weer gelegaliseerd. Er zijn naar schatting zo’n 50.000 verschillende toepassingen mogelijk van industriële hennep. Van papier, bio brandstof en kleding tot biologisch afbreekbaar plastic. Hennep groeit snel, heeft weinig ruimte nodig en pesticiden zijn overbodig. Hennep maakt de bodem zelfs meer vruchtbaar dan voorheen. Bekijk de infographic video Hemp for Victory van Bas Mahieu:
Hemp for Victory video uit 1942
De oorspronkelijke video met de titel Hemp for Victory werd gemaakt in opdracht van de Amerikaanse regering in 1942. Een propagandafilm om boeren te stimuleren om meer hennep te verbouwen. Jarenlang werd het bestaan van deze video ontkent tot in 1989 een kopie werd gedoneerd aan de Library of Congress. De film werd gemaakt in opdracht van de United States Department of Agriculture om de productie van touw te stimuleren. Er was een tekort ontstaan en touw was hard nodig in de 2e wereldoorlog. Boeren werden overgehaald om geen mais maar hennep te verbouwen.
hennepvezels vs synthetische vezels
Een opvallende tijd in de geschiedenis van hennep , er waren juist ook veel anti-hennepcampagnes die met succes de productie van hennep in de VS verboden maakte. Het bedrijf DuPont had een patent op synthetische vezels en zag in hennep een concurrent die verslagen moest worden en financierde de anti-hennepcampagnes. En niet alleen was hennep op dat moment al een concurrent voor de synthetische vezelindustrie, ook de hout- en papierindustrie zag hennep liever verdwijnen. De chemische stoffen die gebruikt worden om hout tot pulp te maken werden toen ook al geproduceerd door DuPont. Bekijk de propagandavideo Hemp for Victory uit 1942:
bron: www.wikipedia.org